Nadbubrežne žlijezde i uzroci preopterećenja

Nadbubrežne žlijezde

Nadbubrežne žlijezde. Multi maca i umor nadbubrežne žlijezde.

Može li ova malo poznata biljka spasiti vaše nadbubrežne žlijezde?

Može li korijen koji se uzgaja u Peru-u biti ključ oporavka osjećaja vitalnosti kada ste isušeni, preplavljeni i prenapučeni?

Neke studije pokazuju da je Multi maca prirodan lijek koji obećava kada se radi o suzbijanju savremenih stanja poput nadbubrežnog umora i preopterećenja.

Dok je neki stres normalan i može čak biti od pomoći da se krećemo naprijed u životu, previše za previše vremena može preopteretiti naša tijela, praveći pustoš naših hormona stresa i našeg imunološkog sistema.

Ta preopterećenja mogu izazvati širok spektar simptoma koji zajedno stvaraju stanje koje neki zdravstveni radnici nazivaju “nadbubrežni umor”.

Dobra vijest je da postoje obećavajući dokazi da prirodni lijekovi, zajedno sa jednostavnim promjenama u načinu života, mogu pomoći u borbi protiv tog stanja. (Pročitajte više)

Unesite  Multi macu, adaptogenu biljku za koju se vjeruje da pomaže tijelu da se prilagodi stresu i reguliše tjelesne procese.

Nadbubrežne žlijezde

Prvo, stavimo nadbubrežne žlijezde u vaše tijelo.

Oni sijede tik iznad bubrega i dio su vašeg endokrinog sistema, oslobađajući različite vitalne hormone uključujući adrenalin i kortizol.

Oba ova hormona obavljaju važne funkcije u vašem tijelu.

Adrenalin se ispumpava u trenucima uzbuđenja ili stresa, pomažući vam da dobijete snagu i energiju tako što ćete povećati broj otkucaja srca kako bi brže cirkulisala krv, ubrzavajući disanje i spremajući mišiće za napor.

Kortizol je hormon borbe ili bijega, koji se oslobađa i u stresnim vremenima.

Popušta tijelo glukozom, tako da vaši mišići imaju mnogo energije, ali i inhibira proizvodnju insulina, tako da glukoza ostaje spremna za upotrebu, a ne skladištena.

Te funkcije su od vitalnog značaja za borbu protiv stresnih i opasnih situacija.

Kada morate brzo da pređete preko ulice da biste izbjegli nadolazeći automobil ili da mislite brzo u stresnoj radnoj situaciji, hormoni će vam pomoći da reagujete.

I zato što vaše tijelo ne pravi razliku između “dobrog” stresa i “lošeg” stresa, oni takođe nastaju prilikom srećnih trenutaka, kao što su rođendanske zabave, životni događaji kao što su vjenčanje ili novorođenče, ili čak kada dobijate priznanje za svoja dostignuća.

Nadbubrežne žlijezde

Ali šta se dešava kada ste stalno pod stresom?

Šta ako vaše tijelo misli da je uvijek pod napadom i da odgovara na taj način?

Jednostavan način da razmislite o ovom procesu je da zamislite da je vaše tijelo automobil zaglavljen u blatu.

Iako dajete gas da biste ga pokušali pokrenuti, gume ne mogu dobiti trakciju i okreću se u mjestu.

Na kraju, automobilu ponestane gasa ili se pregrije.

Kako se nosite sa stresom (blatom), vaše nadbubrežne žlijezde (motor) oslobađaju hormone (gorivo) kako bi vam pomogli da se nosite s tim, što je dobra stvar.

Ali kada je previše stresa i vaše nadbubrežne žlijezde pretjeruju, možete se osjećati iscrpljeno, spaljeno ili još gore.

Simptomi umora nadbubrežne žlijezde uključuju:

 • Nevolje pri izlasku iz kreveta ujutro
 • Maglovito razmišljanje
 • Hronični umor
 • Žudnja za soli
 • Anksioznost ili depresija
 • Oslabljeni imuni sistem

Neki manje uobičajeni simptomi uključuju neobjašnjive bolove i bolove kao i osetljivost na sunčevu svjetlost.

Kako znate da li imate zamor nadbubrežne žlijezde?

Neki zdravstveni radnici izvode brojne testove od urina i krvi do pljuvačke, ispitujući kortizol, tiroid, DHEA i druge hormone.

Oni takođe mogu da sprovedu neke alternativne testove kao što su merenje kontrakcije vaše šarenice ili praćenje da li se vaš krvni pritisak mjenja dok idete od ležećeg ka uspravnom položaju.

Važno je napomenuti da neki vodeći liječnici još uvijek ne prepoznaju zamor nadbubrežne žlijezde kao službenu dijagnozu i vjeruju da simptomi mogu biti uzrokovani životnim problemima kao što su loše navike spavanja, stres na poslu ili loša prehrana, ili drugi problemi s medicinskim problemima kao što je depresija.

Takođe, umor nadbubrežne žlijezde nije povezan sa drugim ozbiljnim bolestima nadbubrežne žlijezde kao što je Addisonova bolest ili adrenalna insuficijencija.

Nadbubrežne žlijezde

 Multi maca i nadbubrežni umor

 Multi maca, takođe poznat kao „peruanski ginseng“, popularna je ajurvedska biljka u porodici velebilje.

Native u Indiji, Nepalu, Kini i Jemenu, uzgaja se hiljadama godina zbog svojih moćnih ljekovitih svojstava.

Tokom godina se koristi za artritis, prehladu, kao afrodizijak i još mnogo toga. (Pročitajte više)

Na sanskrtu se naziva “mirisom konja” ne samo zbog njegovog mirisa već i zbog tradicionalnog uvjerenja da će biljka dati snagu i muževnost konja.

U modernija vremena, brojne studije pokazuju da Multi maca ima brojne značajne efekte na organizam, uključujući:

 • Smanjenje anksioznosti
 • Snižavanje nivoa kortizola
 • Poboljšanje izlazne snage u sportistima
 • Smanjenje simptoma stresa kao što su umor i nejasno razmišljanje
 • Smanjenje ukupnog holesterola
 • Smanjenje glukoze u krvi

Pošto se pokazalo da Multi maca pomaže u ublažavanju stresa i smanjenju anksioznosti, praktikanti ga često koriste za klijente koji se žale na simptome adrenalnog umora.

Kako treba uzeti Multi macu?

Kao i uvijek, konsultujte se sa ljekarom prije nego što napravite promjene, pogotovo ako imate zdravstveno stanje, imate propisane lijekove ili ste trudni ili dojite. (Pročitajte više)

Pored razmatranja dopunjavanja sa Multi macom za zamor nadbubrežne žlijezde, može biti od pomoći neki ključni izbor životnog stila.

Kada osećate efekte hroničnog stresa, važno je da slušate svoje tijelo i budite sigurni da pratite uopšteno zdrav način života.

To znači:

 • Dobijanje adekvatnog sna
 • Izbjegavanje nezdrave hrane i kofeina
 • Jedite za energiju tako što ćete dobiti puno povrća i voća
 • Redovno vježbanje odgovarajućeg intenziteta
 • Vodite računa da smanjite stresove nad kojima imate kontrolu

Aloe Vera Da Li Je Ova Biljka Lijek Za Sve Bolesti? (Pročitajte više)

Program čišćenja organizma Zašto je važno govoriti o tome! (Pročitajte više)