Disanje na stomak Perfektna metoda!

Disanje na stomak

Disanje na stomak pomoćiće vam da se opustite!

Disanje na stomak i tema stomačnog disanja često dolazi sa mnogo pitanja?

Šta je, zaboga, disanje?

Zar ne dišemo našim plućima, a ne stomakom?

Da li je ovo vrsta pilatesa ili joge?

Termin “trbuh” disanje definitivno stvara smješnu mentalnu sliku, tako da pitanja imaju smisla.

Ali, koliko god čudno zvuči, stomačno disanje je zapravo drevna tehnika koja se već hiljadama godina praktikuje kulturama širom sveta.

U stvari, čitava joga disciplina je posvećena isključivo pranajami – kontroli disanja – koja uključuje disanje na stomak.

Šta je tačno disanje na stomak?

 • Disanje na stomak se naziva i dijafragmalno disanje ili abdominalno disanje.

Ime dobija po načinu na koji koristi dijafragmu (koja leži ispod pluća) da potpuno zasiti pluća kiseonikom. Ovo ima efekat guranja stomaka ka spolja.

Disanje iz trbuha

Možda sada razmišljate: “Zar se to ne dešava svaki put kad dišem?”

Nažalost, mnogi od nas ulaze u naviku disanja samo kroz naše grudi. Kao što smo navikli na ideju da su naše grudi mjesto odakle dolazi pravo disanje.

Naprotiv, previše prsnog disanja može rezultirati nečim što se naziva “prekomjernim disanjem”. To može uzrokovati da se osjećamo bez daha ili tjeskobe.

Takođe ograničava našu sposobnost da uzimamo adekvatan kiseonik i koristimo pun kapacitet pluća.

Što može dovesti do još plićih navika disanja dok starimo.

 • Disanje iz trbuha može pomoći da se ispravi prekomerno disanje i disanje u prsima treningom naših tela da udahnu u naše stomake umesto naših grudi kada uzmemo dah.

Ovo otvara donji deo pluća širenjem i skupljanjem dijafragme, omogućavajući svežem kiseoniku da prodre duboko u dno pluća.

Prednosti disanja na stomak

Osim što nam dozvoljava da imamo  potpunije, i dublje disanje, postoji još nekoliko izvanrednih prednosti praktikovanja dubokog disanja na stomak.

A najbolji deo? Poentiranje na njima je lako kao i duboko disanje 5 do 10 minuta nekoliko puta dnevno.

Proverite prednosti disanja na stomak, a zatim ispod probajte vežbu disanja na stomak koju možete da radite svaki dan.

Pomaže vam da se opustite

Jedna od neverovatnih prednosti disanja na stomak je njegova sposobnost da vam pomogne da se opustite – skoro odmah.

To je zbog toga kako funkcioniše sa našim simpatičkim i parasimpatičkim nervnim sistemima.

Simpatički nervni sistem je u suštini strana borbe ili bijega našeg autonomnog nervnog sistema.

Ona odgovara na sve što vidimo kao prijeteće. Dajući nam energiju koja nam je potrebna da bismo ili pobjegli ili se borili.

To je zato što naše tijelo ne može razlikovati jedan stres od drugog, što može dovesti do hroničnog odgovora na stres.

Na primer, vaše telo ne zna razliku između stresnog radnog mjesta i gladne divlje životinje koja vas želi za večeru – ono jednostavno opaža pretnju.

Dakle, kada ste pod pritiskom na poslu ili negdje drugdje, vi ste u stalnom suosjećajnom stanju “pod stresom”. To dovodi do povišenog krvnog pritiska, usporavanja varenja i povećanog broja otkucaja srca.

To nije održiv ili zdrav način života i zato imamo parasimpatički sistem.

Parasimpatički sistem je suprotan simpatičnom.

 • Takođe se naziva i sistemom „odmora i digestije“, i odgovoran je za usporavanje srčanog ritma, snižavanje krvnog pritiska, stimulisanje probavnog procesa i stvaranje osećaja mirnog opuštanja.

Disanje u stomaku aktivira ovaj sistem, što je ogromna vijest za one od nas kojima je potrebno olakšanje od stalnog stresa svakodnevnog života.

Poboljšava oporavak vježbanja

Studije takođe pokazuju da dok je stomačno disanje odlično za opšte opuštanje, takođe je odlično i za snižavanje nivoa oksidativnog stresa izazvanog vježbama.

Na primer, studija iz 2011. godine je obuhvatila 16 sportista nakon iscrpne obuke. Polovina njih je praktikovala disanje trbuha nakon treninga.

Istraživači su otkrili da se za disanje na stomak smanjuje nivo hormona stresa kortizola i da se hormon relaksacije melatonin povećava.

 • Istraživači su teoretizirali da bi trbuh (ili dijafragmalno) disanje moglo pomoći u zaštiti od dugoročnih štetnih učinaka slobodnih radikala.

Poboljšava nivo glukoze

Tipično, kada ljudi razmišljaju o kontroli šećera u krvi, disanje nije prva stvar koja vam pada na pamet.

Međutim, studije sada sugerišu da bi možda trebalo da bude.

 • Ove studije su otkrile da dijafragmalne vježbe disanja mogu pomoći da se uravnoteže nivo šećera u krvi i omogući bolju kontrolu dijabetičarima.

Istraživači teoretiziraju da je efekat disanja na nivo glukoze povezan sa njegovim uticajem na nervni sistem, jer je povećani stres povezan sa porastom nivoa glukoze.

Poboljšava probavu

 • Kao što sam već napomenuo, disanje na stomak aktivira parasimpatički nervni sistem.

Pored toga što nam pomaže da se opustimo, ovaj sistem je u velikoj mjeri odgovoran za stimulaciju varenja.

Kada se parasimpatički sistem pokrene, povećava se proizvodnja pljuvačke, dok se pokreti želudca i sekreti koji pomažu razgradnju hrane takođe povećavaju.

Ovo se može osetiti kao osećaj “stene” koja sedi u našim stomacima.

Srećom, ispiranje želuca prije obroka može da nam pomogne da se ublažimo stanje ostatka i probave, što će smanjiti naše šanse da se mučimo sa probavom.

Jača pluća

Imajući u vidu istezanje stomačnog mišića i efekat stezanja na dijafragmu, ima smisla da pomaže jačanje i otvaranje pluća.

Istraživanja su pokazala da poboljšanje volumena pluća i respiratornog kretanja kod zdravih pojedinaca, kao i povećane nivoe kiseonika kod pacijenata sa HOBP je odgovor na vježbe dubokog disanja.

Promjena ekspresije gena

Ispostavilo se da je disanje toliko moćno da može da promjeni naše gene.

U studiji iz 2013. godine koja je posmatrala reakciju relaksacije tela koja je stimulisana tehnikama kao što je duboko disanje, istraživači su otkrili da pojačana ekspresija gena povezuje različite važne funkcije.

Pogođeni su geni koji su uključeni u metabolizam energije, mitohondrijsku funkciju (koja pokreće naše ćelije).

Sekreciju insulina i održavanje telomera (koji štite naš DNK i igraju važnu ulogu u našem procesu starenja)..

 • Drugim rječima, genetski odgovor organizma na tehnike relaksacije kao što je duboko disanje je poboljšanje energetske efikasnosti, a istovremeno pozitivno mijenja način kako naši geni reagiraju na stres.

Istraživači su takođe primjetili da je većina promjena gena povezana sa imunološkim odgovorom i ćelijskom smrću, naglašavajući da tehnike kao što je disanje na stomak takođe mogu imati značajan uticaj na poboljšanje našeg imunog sistema.

Kao što vidite, stomačno disanje je zaista moćna vežba koja može da utiče na naše tijelo na brojne načine, sve i do genetskog nivoa.

Jednostavno svakodnevno vježbanje disanja želuca

Ovo je jednostavna vježba disanja na stomak koju možete svakodnevno vježbati (ili čak više puta dnevno) da ojačate dijafragmu i počnete da primate višestruke prednosti dubokog disanja.

 1. Počnite da ležite na leđima na ravnoj površini, a glavu poduprite jastukom. Savijte koljena (pod kolenima možete postaviti drugi jastuk za podršku) i stavite jednu ruku na trbuh, a drugu na grudi da biste osjetili dijafragmu dok dišete.
 2. Sada polako udahnite kroz nos, osećajući da vaš stomak gura ruku u ruku dok vazduh ispunjava najdublju tačku u vašim plućima. Imajte na umu da vaše grudi treba da ostanu što je moguće više.
 3. Izdisati kroz usne dok steže stomačne mišiće, puštajući ih da padnu unutra.
 4. Ponovite za ukupno 5 do 10 minuta svaki dan. Ciljajte 3 do 4 puta dnevno za maksimalnu korist.

Imajte na umu da će vam možda biti teško da udahnete kroz stomak, pogotovo ako nikada ranije niste svjesno probali dijafragmalno disanje.

Ne brinite: vaša membrana će s vremenom postati jača.

Na kraju, možda ćete moći da praktikujete ovu tehniku sjedeći, što će vam još olakšati da se nađete na sesiji.

Probajte sami i vidite

Bez obzira da li ste početnik u predahu ili ste iskusni jogi koji tragaju za dubljom vezom sa svojim dahom, ova tehnika abdominalnog disanja će vam smanjiti nivo stresa i da dobijete jači imunološki sistem.

Brži, pametniji oporavak.

CLEAN 9 Detoksikujte svoj organizam uz pomoć Aloe vere! (Pročitajte više)

Preporuke aktivnosti uz CLEAN 9 paket! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)