Bakterije u probioticima su bakterije koje naseljavaju i crijeva!

Bakterije su sjajan način doprinosa zdravlju vašeg mikrobioma.

Bakterije će vam pomoći da lakše apsorbirate hranjive tvari iz hrane koju jedete

Bilo da vam se to sviđa ili ne, vaše tijelo obiluje bakterijama.

Ne brinite! Ove bakterije ne predstavljaju prijetnju za vas i bitne su za održavanje ključnih tjelesnih funkcija i cjelokupnog zdravlja.

Ova zajednica bakterija često se naziva mikrobiom, a cijeli sistem može nestati ako je vaš mikrobiom izvanbilansa.

Zdravom probavom, čistom kožom i dobrim metaboličkim zdravljem su svi mikrobiomi ispravani.

Aloe Vera

Konzumiranje hrane bogate probiotikom, koja sadrži žive i aktivne bakterijske kulture, sjajan je način doprinosa zdravlju vašeg mikrobioma.

“Dobre” bakterije u probioticima su iste bakterije koje naseljavaju zdrava crijeva.  Stoga ima smisla redovno jesti fermentiranu hranu bogatu probiotikom.

DIY probiotička hrana

Izrada fermentirane hrane kod kuće je sjajan način da osigurate dobivanje probiotika u svojoj prehrani, a iznenadit ćete se kako je lako fermentirati u vlastitoj kuhinji.

Osim toga, eksperimentisanje s novim tehnikama može omogućiti zabavu za nove recepte za zdravu prehranu.

Da bi fermentacija funkcionisala, potrebni su vam ugljikohidrati (povrće kao što su kupus, repa i mrkva), sol i vrijeme.

Aloe Vera da li je ova biljka lijek za sve bolesti? Pročitajte više!

Kako vrijeme prolazi, probiotičke bakterije razgrađuju ugljikohidrate u kiseline.

Zbog toga je hrana lakše probavljiva, popunjava vaše crijevo zdravim probiotičkim bakterijama i pomoći će vam lakše apsorbirati hranjive tvari iz hrane koju jedete.

Neki recepti za fermentaciju zahtijevaju sirutku, ali ja ne preporučujem pristup temeljen na mliječnim proizvodima.

Mlijeko je uključeno u izazivanje alergija i sindroma iritabilnog crijeva, a 75 posto svjetske populacije je netolerantno na laktozu. Potrošnja mliječnih proizvoda povezana je s rakom prostate, a studija iz 2001. godine pokazuje da konzumiranje mliječnih proizvoda povećava faktor rasta sličan inzulinu u tijelu povezan s rakom.

Sol je zapravo sve što vam je potrebno za suzbijanje rasta svih plijesni i bakterija u vašem receptu, istovremeno potičući rast željenih sojeva laktobacila.

Ako koristite kulturu za početak, svakako koristite ne-mliječnu sirutku iz kefira kokosovog mlijeka ili bademovog mlijeka.

Domaća fermentirana hrana nudi jeftin i jednostavan način dobivanja probiotičkih hranjivih tvari u vašoj prehrani.

Aloe Vera da li je ova biljka lijek za sve bolesti? Pročitajte više!

(Svi proizvodi Forever Living Products podliježu strogim standardima kontrole SAD-a gdje se isključivo i proizvode i uvoza Evropske unije, kao i 140 zemalja širom svijeta koji garantuju istinitost navedenih sastojaka i omjera na etiketi)